Meubels van boeken

Boekenbank, kruk en katheder - Biblionet Groningen

Biblionet Groningen heeft ons gevraagd om een duurzame bestemming te bedenken voor de boeken die in de bibliotheken zijn afgeschreven.
We hebben drie verschillende dingen ontworpen en vervaardigd.

Krukje, katheder en bank (de Boenk)

In het nieuws: 

Dagblad van het Noorden 8 september 2020 

 

Persbericht 08-09-2020 - door Biblionet Groningen:

Boekenbankjes voor de zorg

Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda is sinds vandaag de trotse eigenaar van een Boekenbankje van Biblionet Groningen. Met het bankje wil Biblionet Groningen zorgmedewerkers en patiënten een plek bieden om tot rust te komen en tegelijkertijd aandacht vragen voor de relatief hoge laaggeletterdheid in de regio.

Biblionet Groningen was in de eerste weken van de intelligente lockdown vooral bezig met de vraag hoe ze haar dienstverlening kon voortzetten. “Maar al snel kwam daar de behoefte bij om iets te doen voor de sectoren waarin men het zwaar had,” vertelt bestuurder Rachel van den Hoogen. “Zoals de zorg. En de culturele sector, waar onze bibliotheken veel mee samenwerken. We vroegen het Atelier Der Dingen om een duurzame bestemming te bedenken voor de boeken die onze bibliotheken niet meer gebruiken. Dit werd de Boekenbank, die we op 8 september aan het Ommelander Ziekenhuis Groningen hebben aangeboden. Een plek voor mensen om tot rust te komen.”

Dag van de Alfabetisering
Die dag is niet zomaar gekozen, want 8 september is de Internationale Dag van de Alfabetisering. “Ook in onze provincie is laaggeletterdheid een punt van zorg,” aldus Van der Hoogen. “1 op de 9 inwoners heeft veel moeite met lezen en schrijven. En dus ook met het begrijpen van brieven van het ziekenhuis en instructies voor het gebruik van medicijnen. Met het Boekenbankje vragen we hier aandacht voor. Als zorgmedewerkers merken dat een patiënt moeite heeft met lezen, kunnen zij hem wijzen op het Taalhuis in de bibliotheek. Daar kan iedereen terecht voor hulp, advies en praktische lees- en schrijflessen.”

Waardevolle samenwerking
“We willen onze patiënten goed informeren, maar zijn ons er ook van bewust dat deze informatie niet vanzelfsprekend voor iedereen toegankelijk is. We gaan daarom aan de slag met verschillende manieren van communicatie. Bijvoorbeeld filmpjes of instagram. De samenwerking met Biblionet Groningen is hierin voor ons een hele waardevolle, want het beter begrijpen van informatie zorgt ook voor een betere gezondheid,” aldus Bas Wallis de Vries, bestuurder van het Ommelander Ziekenhuis.


<< terug naar Dingen